Wednesday, 29 April 2015

Resepi Ringkas: Muffin Pisang Tanpa Gluten

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Pagi ini saya mencuba satu resepi baharu. Sejenis muffin juga, dengan pisang juga, bezanya cuma ia tidak menggunakan tepung gandum, tetapi tepung beras. 

Resepi asal daripada perkongsian rakan di grup whatsapp Masakan Alami/Organik yang mana telah saya tambah sedikit.

Ini adalah resepi asal:


Bahan-bahan yang saya gunakan:

5 biji pisang dilecek
1/2 cawan minyak kelapa dara
2 biji telur
1 cawan tepung beras
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar cuka epal
Sedikit serbuk kayu manis
1/2 sudu teh biji chia

Cara-caranya:

1. Telur dipukul (guna tangan saja) hingga kembang.
2. Pisang dikisar supaya lebih halus.
3. Masukkan minyak ke dalam telur, bersama serbuk kayu manis dan pukul lagi.
4. Tambahkan pisang, cuka epal dan biji chia pada adunan telur tadi dan kacau sebati.
5. Akhir sekali masukkan tepung bersama soda bikarbonat. Kaup balikkan sehingga bersatu.
6. Panaskan oven pada suhu 190°c (resepi asal dikukus ya).
7. Isikan adunan ke dalam acuan muffin yang comel.
8. Bakar selama lebih kurang 25 minit atau sehingga masak, bergantung oven masing-masing.
9. Sejukkan sebentar sebelum dimakan.



Alhamdulillah, Hamza yang tidak sabar-sabar meminta sejak muffin baru masuk oven sangat gembira menikmatinya. Habis tiga ketul dia makan dan mama terpaksa sembunyikan buat bekalan di masa depan.

Rupanya dari dalam

Cubalah resepi muffin yang sihat ini untuk si manja anda yang tersayang. Kemanisan pisang itu sudah cukup membuatkan ia manis tanpa perlu ditambah gula lagi. Kebiasaan saya memasak apa-apa menggunakan pisang juga tidak pernah menambah gula.

Selamat mencuba!

Monday, 27 April 2015

Dalam Tak Sihat Menandatangani Borang

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR



La baksa thohurun, inshaAllah. (Tak mengapa, pencuci dosa, inshaAllah).

Kelmarin, Hamza terkena selsema, namun terus sembuh dalam masa sehari. Keesokannya saya pula yang menjangkit dan sehingga kini masih terasa sakit-sakit kepala dan badan akibat demam selsema yang melanda. Menggigil badan ketika tidur malam. Semoga sihat sepenuhnya hari ini.

Tengahari semalam saya dikunjungi oleh seorang sahabat lama ketika menetap di Kuala Lumpur dahulu. Antara sahabat-sahabat yang selalu ke kuliah-kuliah atau program-program agama yang sama ketika sama-sama masih bujang.

Beliau datang bersama suami dan adik perempuan bongsunya. Kebetulan mereka pulang ke rumah orang tua di Johor Bahru, jadi kesempatan diambil untuk bertemu saya bagi memberikan penerangan dan menandatangani borang Amanah Saham.

Ya, itu adalah agenda utama beliau menemui saya, yang sebenarnya sebagai wakil kepada seorang sahabat yang menjadi ejen saya. Beliau belum berkesempatan untuk datang ke Johor maka dikirimkannya kepada wakil sahaja.

Jadi saya hendak melabur di saham amanah kah? Ya, sejak beberapa bulan lepas saya terfikir mengenainya, sejak sahabat saya itu baharu mendapat lesen untuk menjadi ejen Public Mutual. Beliau menerangkan tentang sebahagian daripada dana di Akaun 1 KWSP yang boleh dipindahkan ke akaun saham amanah, yang mana pelaburannya terjamin patuh syariah dan pulangannya lebih tinggi daripada dividen KWSP mengikut sejarahnya.

Maka bagi menyelamatkan bahagian 40% pelaburan KWSP yang tidak patuh syariah dan peluang mendapatkan pulangan yang lebih tinggi itulah, saya bersetuju untuk memindahkan. Lagi pula, bahagian tersebut tetap tidak boleh dikeluarkan sehingga umur 55 mengikut syarat KWSP, jadi tiada apa-apa perbezaan di situ kecuali risiko pelaburannya yang lebih tinggi. Saya berharap semoga jumlah yang dipindahkan itu akan berganda-ganda jadinya apabila sampai masanya ianya boleh dikeluarkan kelak. Amin.

Oh ya, Amanah Saham Public Mutual sekarang juga sedang mengadakan promosi untuk memulakan pelaburan dalam dana-dana tertentu pada harga RM100 sahaja (harga biasa RM1,000). Tawaran ini sah sehingga 30 Jun 2015. Jadi sesiapa yang ingin melabur itu, jangan lepaskan peluang! (Terasa seperti seorang ejen pula)

Untuk yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai Public Mutual ini, bolehlah menghubungi sahabat-sahabat saya seperti di bawah:

Puan Nur Izzah Bakar
019-3475898

Puan Faizah Fuad
018-2514160

Bergambar kenangan bersama Faizah (dan Hamza yang baru bangun tidur)








Saturday, 25 April 2015

Kerepek Kudapan Yang Enak

Produk Terbaharu Dibawakan Untuk Anda..

Kerepek-Kerepek keluaran Zalina Khalid ini sangat istimewa kerana ianya menggunakan bahan-bahan dan sumber yang asli. Kerepek bersira diadunkan dalam resepi sambal tradisi yang enak lagi memikat. Sekali cuba pasti mahu lagi!

Resepi Tradisi
Kualiti Premium
Tanpa Pengawet
Tanpa Pewarna


1) Kerepek Ubi Sambal 
1/2 kilo = RM13
1 kilo = RM21


2) Tepung Sira Sambal





















1/2 kilo = RM13
1kilo = RM21

3) Kacang Sambal





















1/2 kilo = RM18

4) Kerepek Bawang Rapuh





















Saiz M (400g) = RM17
Saiz L (700g) = RM22



















Mari rasai keenakan kerepek-kerepek kami. Sila isikan Borang Tempahan untuk pesanan anda.
Terima kasih!

Friday, 24 April 2015

Resepi Ringkas: Sayuran Bungkus (Vege Wrap)

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Resipi ini sesuai untuk sarapan pagi atau makan tengahari bagi sesiapa yang sedang berdiet. Sangat mudah disediakan jika sudah disediakan saladnya terlebih dahulu.

Untuk menyediakan saladnya, sagatkan sebatang lobak merah bersaiz sederhana dan daun kobis hijau secukupnya. Kemudian digaulkan bersama mayonis yang dibuat sendiri seperti dalam entri yang lepas dan sedikit yogurt asli (saya gunakan jenama Farm Fresh).



Sediakan wrap yang sedia dimakan (boleh didapati di pasaraya Giant jenama Mission). Hiriskan beberapa hirisan tomato segar dan susunkan di atas wrap tadi. Kemudian letakkan salad yang telah disediaka  di atas. Bolehlah disapu sedikit sos di atasnya untuk menambah rasa (saya gunakan sos bawang putih Lingham).



Kemudian bolehlah digulung seperti yang ditunjukkan pada bungkusan wrap dan dipotong serong untuk lebih mudah dimakan.

Itu sahaja. Selamat mencuba!

Resepi Ringkas: French Toast/Roti Telur

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Ini merupakan kegemaran terbaru Hamza untuk sarapannya. Dipanggil French Toast, atau roti bakar Perancis.

Sangat mudah sahaja, saya pasti ramai yang biasa membuatnya. Hanya empat bahan diperlukan:

3 keping roti
Sebiji telur
Susu segar
Sebuk kayu manis
Madu asli

Caranya:
1. Pukul telur dalam mangkuk leper bersama sedikit serbuk kayu manis.
2. Tuangkan susu segar cukupnya (anggaran 1/4 cawan) dan kacau rata.
3. Panaskan kuali leper yang diletakkan sedikit minyak dan mentega.
4. Balik-balikkan roti di dalam adunan telur seketika dan terus masukkan ke dalam kuali. Angkat setelah masak.
5. Tuangkan madu di atas roti sebelum dimakan.

___________________________________

Resepi Kedua: Bun Telur dan Sayur


Bahan-bahannya:
2 ketul roti bun
Sebiji telur (dipukul)
Timun yang disagat
Keju parut

Cara-caranya:
Potong bun kepada dua bahagian.
Celupkan bahagian dalamnya di dalam telur.
Letakkan timun di atas roti tersebut.
Taburkan parutan keju di atasnya.
Tekapkan di atas kuali leper yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak dan mentega.
Terbalikkan roti seketika dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba!

Thursday, 23 April 2015

Mayonis Buatan Sendiri

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR



Mayonis memang sangat perlu dalam hidangan sesetengah jenis makanan kan? Terutama untuk hidangan bersalad, untuk disapu pada roti burger, atau pada sandwich.

Memang kebiasaannya sebelum ini saya akan beli sahaja mayonis yang banyak dijual di rak-rak pasaraya. Tetapi apabila saya mula rajin membaca label pada setiap barangan terutama makanan yang saya mahu beli, datang sedikit perasaan bersalah untuk terus membelinya.

Ya, seperti biasa, makanan berproses seperti itu pastilah mengandungi pengawet dan penstabil untuk ia tahan lama, juga kandungan perisa termasuk garam dan gula untuk rasa yang enak. Saya pula akan cuba sedapat mungkin untuk tidak memasukkan bahan-bahan seperti ini ke dalam badan keluarga saya.

Maka antara langkah yang dapat lakukan sebagai alternatif adalah dengan membuatnya sendiri. Sudah agak lama saya mencari-cari resepi mayonis yang mudah, akhirnya ketemu juga. Pencarian bermula dengan mencari apakah kandungan utama di dalam mayonis itu sendiri. Jawapannya? Telur dan minyak.

Ya, dengan dua bahan utama ini sahaja anda telah pun boleh membuat mayonis anda sendiri. Mudah bukan? Untuk mayonis pertama saya, saya menggunakan dua bahan asas ini cuma ditambah sedikit sahaja garam di dalamnya. Bahan-bahan yang saya gunakan adalah:

Sebiji telur mentah*
1/2 cawan minyak sayuran (saya gunakan organic extra virgin olive oil)
Secubit garam bukit

Caranya sangat mudah iaitu satukan bahan-bahan ini ke dalam cawan pengisar dan kisarkan selama lebih kurang 5-7 minit atau sehingga kita dapat tekstur mayonis yang dikehendaki. Saya menggunakan pengisar Magic Bullet yang biasa saya gunakan.


Jika anda ada pengisar tangan (hand blender) yang memanjang ke atas itu lebih baik. Anda boleh masukkan bahan-bahan ke dalam botol kaca kecil yang boleh memuatkan pengisar itu ke dalam. Ia boleh terus dikisar di dalam botol tersebut dan disimpan, tidak perlu bertukar-tukar bekas lagi.

Mayonis ini perlu disimpan di dalam peti sejuk dan inshaAllah boleh bertahan sehingga tiga minggu atau sebulan. Porsi yang sedikit seperti ini membolehkan untuk ianya dihabiskan dalam jangkamasa yang pendek dan tak perlu untuk disimpan terlalu lama.



Selamat mencuba!

* Telur mentah yang digunakan sebaiknya adalah telur organik yang telah dipastur. Ianya selamat untuk dimakan. Mayonis komersial di pasaran juga menggunakan telur yang dipastur namun bukan organik.

Telur sebegini agak sukar diperoleh di pasaran jadi sebagai alternatifnya, bolehlah kita gunakan telur ayam kampung yang dipastur sendiri. Untuk langkah-langkah pempasturan boleh dirujuk di sini.


Wednesday, 22 April 2015

Resepi Ringkas: Bihun Goreng Tom Yam

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google

Gambar hiasan

Inilah rupanya lebih kurang hasil masakan saya untuk dihidangkan pada Pak Usu sekeluarga tempohari. Tidak teringat untuk mengambil gambar sendiri. Menu ini ringkas sahaja untuk disediakan, jadi bolehlah menjadi pilihan bagi disediakan untuk para tetamu yang datang agak mengejut. Jika tiada pes Tom Yamnya, maka akan jadi bihun goreng biasa sajalah.

Bahan-bahannya (untuk 10-12 orang makan)
Bihun 2 paket (direndam)
Sejemput lada kering (direndam air panas)*
3 biji bawang besar*
6-7 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 peket pes Tom Yam Adabi
6 batang serai (diketuk)
6-7 helai daun limau purut
6-7 keping asam gelugor/keping
Sotong/udang sebagai perencah
Sayur kobis dan lobak dihiris halus

Cara-cara membuatnya:
1. Kisarkan bahan-bahan bertanda (*) sehingga halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar tadi.
3. Masukkan serai yang diketuk, asam keping, daun limau purut. Kacau sehingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan pes Tom Yam dan kacau lagi.
4. Tambahkan air secukupnya dalam tiga cawan. Perasakan dengan garam.
5. Masukkan sayur-sayuran dahulu hingga hampir layu.
6. Masukkan sotong/udang dan kacau sebentar.
7. Masukkan bihun yang sudah ditoskan. Kacau rata.
8. Bolehlah diangkat dan hiaskan ikut kreativiti anda.

Mudah dan cepat untuk disediakan. Sesuai juga untuk minum petang atau minum pagi. Aroma daun limau purut dan serai itu sangat membangkitkan rasa Tom Yamnya dan pasti membuka selera. Bagi yang biasa menyediakan sendiri pes Tom Yam adalah lebih bagus kerana pastinya bahan-bahan yang digunakan lebih selamat dan diyakini.

Selamat mencuba!

Tuesday, 21 April 2015

Pak Usu Ziarah Dari Kampung

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR

Sedang saya dan Hamza berehat-rehat di ruang luar rumah selepas makan petang, tiba-tiba nampak sebuah kereta putih lalu dan berhenti di hadapan rumah jiran sebelah. Sangka saya pasti ibu bapa anak asuh jiran saya yang mahu mengambil anaknya.

Agak lama menunggu mereka hendak turun dari kereta itu, ada seorang yang telah turun dan menuju ke rumah kami. Tertanya-tanya pula saya, siapakah gerangannya. Mungkin kawan kepada abang, tetapi hari itu hari bekerja? Dia memberi salam. Melihatkan saya tertengok-tengok kereta itu, dia pun berkata, "Mak Usu." Oh, seperti dalam mimpi pula rasanya.

Masakan tidak? Untuk setahun sekali di hari raya rombongan dari kampung sampai ke rumah kami pun sukar, inikan pula secara mengejut pada hari biasa. Kami pun bersalaman dan berpelukan menterjemahkan kerinduan akibat lama tidak bertemu.

Pak Usu adalah adik tunggal kepada arwah ayah, mereka hanya dua beradik. Ayah kami pula telah kembali kepada tuhannya ketika saya berusia empat tahun. Atas dasar itulah, hubungan kedua keluarga ini masih rapat walau tinggal berjauhan. Pak Usu dan isteri masih menetap di rumah pusaka yang telah dibina baru, di Kampung Tengah, Muar. Emak pula telah membawa kami berhijrah ke Johor Bahru selepas ayah meninggal dunia.

Kedatangan mereka dibawa oleh salah seorang anak lelaki yang sedang bercuti, yang sekarang menetap di Putrajaya. Rupanya mereka ada urusan di Pejabat Tanah di Nusajaya sebelum itu dan singgah di tempat kami sebelum pulang semula.

Kebetulan emak tiada di rumah, sudah dua malam tidur di rumah kakak. Saya pun terus menelefon kakak untuk memaklumkan. Kakak ipar membantu menyediakan kudapan segera sementara saya membancuh air.

Tak lama kemudian, emak pulang dihantar oleh anak saudara saya. Setelah berbual sedikit sebanyak, emak meminta saya menggorengkan Bihun Tom Yam untuk menjamu tetamu. Dua bungkus bihun goreng dikerjakan oleh saya, kakak ipar dan anak saudara. Alhamdulillah, dapat juga mereka mengalas perut sebelum bergerak pulang ketika Maghrib. Kakak saya pun sempat membuat Puding Roti Bakar untuk mereka bawa pulang. InshaAllah, saya akan kongsikan resepinya dalam entri yang akan datang.

Kebiasaan Pak Usu ini jika bertandang, dia pasti mahu lekas bergerak pulang. Jika anak-anaknya sahaja yang datang, mereka tidak kisah pun untuk bermalam sekali. Dan kelemahan saya pula, dalam situasi-situasi seperti ini, saya tak teringat pun untuk mengambil kamera merakamkan gambar, baik tetamu yang datang bertandang, mahupun menu yang disediakan. Maka tiadalah apa-apa foto untuk catatan kali ini.

Apapun, alhamdulillah, bapa dan ibu saudara tersayang saya dari kampung ini dapat juga sampai melawat kami di sini. Terakhir kami berjumpa adalah ketika mereka datang melawat selepas saya kematian suami hampir dua tahun yang lalu. Kini mereka melihat Hamza yang semakin membesar dan pastinya ada rezeki untuk si kecil ini juga. Alhamdulillah.

Semoga Pak Usu dan Mak Usu sentiasa sihat dan dilindungi Allah selalu. Semoga Allah juga memasukkan mereka berdua ke dalam syurgaNya di akhirat nanti. Amin.

Bengkak Susu dan Demam Urat (2)

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google


Kebiasaan orang akan berurut jika terkena demam urat. Mungkin benar ia membantu tetapi saya tidak dapat bayangkan bagaimana badan yang kesakitan apabila dipegang itu akan bereaksi apabila diurut. Selalunya tukang urut akan menekan-nekan badan pesakit, kecuali pengurut moden yang belajar secara professional untuk urutan seperti mengusap dan membelai itu.

Atas kerisauan ditambah dengan kesakitan pada susu, saya tidak jadi untuk berurut dan meneruskan cara biasa untuk menuam dengan air panas. Apabila dilakukan dengan kerap dan airnya betul-betul panas, kemudian disikat dengan menggunakan sikat rambut pada bahagian itu, dapat saya rasakan perbezaannya. Darjah kesakitan di kawasan terbabit banyak berkurang, alhamdulillah.

Untuk kes jika terdapat seperti ketulan akibat liang susu yang tersumbat, amat penting peranan si anak untuk membantu ibunya. Atas saranan sahabat-sahabat juga, saya membiarkan Hamza menyusu selama mungkin untuk sebelah bahagian yang bermasalah. Paling baik ketika hendak tidur, kita biarkan sehingga dia melepaskannya sendiri. Jika pengeluaran susu di situ sentiasa berganti baru, maka inshaAllah, kawasan yang tersumbat itu akan pulih juga akhirnya, bermula sedikit demi sedikit.

Selain itu, saya meneruskan juga mengambil minyak zaitun dan minyak kelapa dara. Minyak zaitun turut boleh untuk disapukan pada bahagian bengkak untuk diurut-urut secara perlahan. Tidak perlu untuk disebut, setiap usaha yang kita lakukan itu haruslah dimulakan dengan Basmalah dan selawat, semoga Allah memberi kesembuhan.

Untuk rasa sakit-sakit di seluruh badan pula, saya cuba mengurut sendiri menggunakan pilihan minyak yang ada; minyak kelapa, minyak habbatussauda atau minyak urut biasa. Urutan lebih di bahagian kaki kerana lebih terasa sakit apabila berjalan.

Alhamdulillah, setelah dua hari mengalami demam dan bengkak ini, saya terasa makin sihat dan sembuh. Sudah mampu mendukung Hamza dan melaksanakan tugas di rumah seperti selalu. Antara yang penting juga, sudah mampu untuk membuka, membaca dan menulis entri di blog yang sudah lama ditinggalkan ini.

Ya, untuk beberapa entri ini hanya berkisar tentang sakit dan rawatan penyembuhan. Saya menggelarkan seminggu yang lepas ini sebagai minggu ketidaksihatan. Jika dilihat status dan kisah yang dikongsi rakan-rakan, kebanyakan mereka dan anak-anak mereka juga tidak sihat. Mungkin memang musim demam sekarang.

Apapun penyakit yang sedang kita alami, berusahalah sebolehnya untuk segera sembuh. Banyak kerja yang akan tertangguh apabila kita tidak sihat. Dan apabila sudah sembuh, banyak pula yang perlu kita kerjakan untuk dibereskan.

Kesakitan sesekali itu perlu. Bukankah itu suatu ujian? Sakit itu juga datangnya dari Allah sebagai kafarah atas dosa-dosa yang kita lakukan. Maka bersyukurlah apabila kita sakit, sekurang-kurangnya ada dosa kita yang Allah ampunkan. Dan jangan lupa juga untuk sentiasa beristighfar. InshaAllah dengannya Allah kurniakan kesembuhan dan bantuan.

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

Bengkak Susu dan Demam Urat (1)

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google


Seakan tidak percaya yang saya akan mengalami situasi seperti ini lagi pada masa sekarang; ketika usia anak saya hampir masuk dua tahun dan saya hendak memutuskan susunya. Kali pertama saya alami pengalaman seperti ini adalah ketika di dalam tempoh berpantang. Ada saya sebutkan di dalam entri penyusuan.

Ujian datang lagi buat saya. Hanya kerana Hamza kurang menyusu akibat ulser di dalam mulutnya beberapa hari, saya tidak perasan yang saya mengalami bengkak susu sehinggalah terasa sakitnya ketika pulang dari Giant hari itu. 

Sakitnya sangatlah menguji perasaan, hanya yang pernah merasainya akan mengerti. Tidak cukup dengan itu, sakit kepala juga datang menyerang tanpa belas kasihan. Mungkin juga kerana saya lewat mengambil makan siang dalam dua tiga hari ini. Jam sudah hampir waktu Asar baru berkesempatan untuk makan.

Maka malamnya saya sangat sukar melelapkan mata dan terpaksa menahan kesakitan sekuat hati. Hampir terlupa akan kesakitan akibat bengkak susu yang satu lagi. Dalam sukar, saya paksakan juga diri untuk bangun, ambil gayung dan diisikan dengan air suam, lalu kepala saya tuam. Hanya mampu mengambil overnight oat dari peti sejuk untuk Hamza makan. Mujur juga dia mahu. Alhamdulillah, terima kasih anak mama kerana tidak meragam di saat mama kesakitan.

Kembali ke pembaringan sambil kepala dituam. Saya teringat akan kesakitan yang sama saya alami ketika mengandungkan Hamza dahulu. Rasanya memang seperti hendak pecah kepala, sehingga air mata mengalir dengan sendirinya. Dan ketika itu juga hanya tuala suamlah yang menjadi teman rapat saya.

Sambil-sambil beristighfar dan berdoa memohon kesembuhan, saya terfikir akan kemungkinan buruk yang akan berlaku. Bagaimana jika sehingga terjadi seperti kes salur darah di kepala pecah? Saya pernah terbaca kes itu baru-baru ini. Hati mula risau.

Ketika itulah saya fikirkan akan pelan takaful yang belum diletakkan nama anak sebagai penerima hibahnya, akan wasiat-wasiat saya yang lain yang belum ditulis secara sempurna. Siapa yang boleh saya amanahkan untuk mendidik Hamza dan siapa pula yang dapat menjaga makan minum yang baik untuknya? Sungguh saya amat ingin menulis semuanya ketika itu tetapi saya tidak mampu. Tahu-tahu saya telah pun terlena dalam kesakitan dan kerisauan.

Tersedar bangun pada jam 2.30pagi. Alhamdulillah seperti magik, tiada lagi rasa sakit kepalanya. Saya ke dapur untuk mengisi perut. Baru hendak menyuap nasi, Hamza terbangun, saya tidurkan semula. Selepas itu dapatlah makan secara cepat kerana Hamza terjaga lagi. Ketika itu barulah terasa seram sejuk seluruh badan. Menggigil-gigil saya menahan kesejukan. Berstokin, berselimut juga tidak terasa kurangnya.

Menunggu agak lama untuk Hamza lena kembali, baru dapat saya bangun ke dapur. Saya minum sesudu madu dan dua sudu minyak kelapa dara. Saya ambil sebiji bawang besar dan belah dua bahagian kecil untuk diletak di dalam stokin. Hanya itu yang mampu dilakukan dan saya gagahkan diri untuk tidur semula.

Bangun pagi esoknya, kesejukan sudah kurang tetapi seluruh tubuh terasa sakit. Sakitnya seperti kelebaman selepas ditumbuk atau sakit selepas beberapa hari memaksa tubuh melakukan kerja yang sangat berat. Berjalan pun dengan sangat perlahan, tapak kaki seperti dicucuk-cucuk. Itulah yang orang tua panggil sebagai demam urat, tak pasti apa istilah perubatannya.

Bersambung...



Sunday, 19 April 2015

Ulser dan Antara Rawatannya

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google


Sudah beberapa hari tiada entri dari saya. Selain tidak dapat mencari waktu yang sesuai untuk menulis, otak saya juga tidak dapat digunakan secara maksima akibat keletihan dan kesakitan yang dialami.

Sejak Hamza baik daripada demam tempohari, saya perasa satu kelainan padanya iaitu apabila dia menangis, bunyi tangisannya seperti tersekat-sekat. Dia berhenti sekejap-sekejap sambil mulutnya berkecap-kecap kemudian sambung menangis.

Pada mulanya saya tidak mengesyaki apa-apa cuma mungkin ada sesuatu yang sedikit mengganggu dalam mulutnya. Oleh kerana dia masih berkelakuan seperti biasa dan aktif bermain, saya biarkan sahaja.

Masuk hari kedua, dia semakin tidak berminat untuk makan walau dihulur makanan yang disukainya dan hanya meminum air. Saya semakin rasa pelik apabila dia meminta susu tetapi apabila disua, dia menggeleng kepala dan menolak. Tidak pernah dia menolak sebegitu lebih-lebih lagi apabila matanya sudah sangat mengantuk hendak tidur. Dia juga tidak mahu membuka mulut untuk saya lihat apa yang ada di dalamnya.

Pada waktu siang, dia masih dapat 'melupakan' kelaparannya kerana sibuk bermain, namun apabila hendak tidur malam, dia kelihatan seperti sangat sukar untuk lelapkan mata. Penyudahnya, dia menangis tanpa henti memecah kesunyian malam sehingga memaksa orang lain pun berjaga sama. Dipujuk-pujuk tidak jalan.


Ketika dia menjerit-jerit itulah saya berjaya menyuluh ke dalam mulutnya dan ternampak dua ulser (biasa dipanggil mata ikan) di bahagian dalam pipinya sebelah kanan. Tidak pula dapat saya periksa di bahagian lain.

Yakinlah saya sebabnya dia tidak mahu menyusu seperti selalu. Pasti sangat sakit ketika dia hendak menyedutnya. Padanlah untuk berus gigi dan makan apa pun dia tidak mahu. Kasihan anakku.

Ketika itu saya hanya mampu menyapukan madu pada tempat ulser tersebut dalam keadaan dia terjerit-jerit menangis. Saya juga menggunakan picagari untuk memasukkan minyak kelapa dara ke dalam mulutnya beberapa kali. Ya, semuanya secara paksa. Mungkin akibat penat menangis dan mengantuk yang amat, dia mahu menyusu dan lena dengan cepat.

Keesokannya saya keluar untuk menyelesaikan beberapa urusan bersama anak saudara dan berbelanja di Giant termasuk membelikan Hamza buah-buahan untuk dia makan. Di sana juga saya berikan dia sekotak kecil susu segar yang sejuk.

Sampai di rumah, bungkusan tembikai potong itu terus saya masukkan ke bahagian beku. Alhamdulillah, dia suka memakannya walau hanya habis separuh dari satu potongan. Dia turut makan sedikit overnight oat yang saya sediakan di dalam peti sejuk. Selesa mulutnya menerima yang sejuk-sejuk.

Syukur, malam itu tiada lagi tangisan seperti dua malam yang sebelumnya. Hamza sudah sedikit selesa untuk tidur dan menyusu. Cuma saya pula yang mula mengalami kesannya, mendapat sakit kepala dan rasa hendak demam. Akan bersambung pada entri yang berikutnya.

Tuesday, 14 April 2015

Jurnal Hari Ini-Pencetak, Kerepek dan Komputer

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR

Laptop sudah boleh diguna!

Memandangkan Hamza sudah sihat betul hari ini (alhamdulillah), maka panjanglah langkah kami untuk melaksanakan pelbagai urusan yang tertangguh sejak hari Jumaat lalu. Saya diserang sakit kepala kemudian Hamza pula demam, memang terkurung di rumah sahajalah kami.

Jam menunjukkan pukul 10.30pagi ketika kami keluar. Destinasi pertama adalah untuk pergi ke kedai pencetak bagi membuat tempahan iklan bercetak untuk tempahan baju raya. Setelah rundingan berlangsung lebih kurang setengah jam, kami ke bank pula di bandar Tiram. Hasrat untuk ke Giant ditangguh pada hari esok, inshaAllah.

Kami bergerak menuju ke Taman Bukit Jaya pula bagi mengambil tempahan kerepek sebanyak sembilan botol saya. Kerepek-kerepek ini mahu dikirim ke Kuala Lumpur melalui saudara yang bercuti hujung minggu pulang ke kampung di Felda Ulu Tebrau.

Saya terperasan di sebelah kedai kerepek itu ada sebuah kedai pencetak juga. Maka saya pun cuba masuk untuk bertanya tentang harga mereka. Rupa-rupanya mereka hanya mengambil tempahan banner dan bunting, tidak mengambil tempahan cetakan di atas kertas.

Seterusnya kami meneruskan perjalanan mencari sebuah kedai servis membaiki komputer di Taman Puteri Wangsa yang dicadangkan oleh kakak. Tujuannya untuk memasang skrin komputer riba saya yang rosak dek dijatuhkan oleh Hamza beberapa minggu yang lalu. Mujur kedainya buka dan boleh disiapkan dalam masa sejam. Setelah tawar-menawar, saya dikenakan caj sebanyak RM35.

Tidak mahu menunggu, saya menuju ke rumah kakak di Jalan Lembing. Sempat saya singgah ke gerai tepi jalan yang menjual pelbagai jenis kuih, makanan dan minuman. Agak menyedihkan, plastik yang dahulunya agak berat untuk belian berjumlah RM8, kali ini sangat ringan.

Nasi lemak bungkus dengan telur separuh yang agak mengecil saiznya kini sudah berharga RM3, dahulu tak silap saya RM2. Kuih-muih yang comel kini dapat dua ketul untuk RM1. Maka sangat terasalah saya sekarang akan kesan GST kepada pengguna, kepada saya sendiri sekurang-kurangnya. Terlintas di kepala, jika membeli nasi bungkus di Giant, sudah boleh dapat dua bungkus nasi bersama lauk yang mengenyangkan.

Sampai dirumah kakak sudah hampir jam 1.00 petang. Berehat seketika, Hamza juga sudah sangat penat diusung keluar masuk kereta banyak kali pada hari ini. Setelah makan dan minum seadanya, saya tidurkan Hamza.

Kemudian saya mendapat khabar bahawa saudara yang akan pulang ke Kuala Lumpur itu akan singgah di rumah emak di Kampung Oren untuk mengambil bungkusan kerepek pada petangnya. Oleh kerana kedai komputer itu akan tutup rehat pada pukul 4petang, maka saya tergesa-gesa keluar pada jam 3.45petang untuk mengambil barang saya.

Sampai-sampai di sana rupanya kedai sudahpun tutup. Maka saya kembali ke rumah kakak dan berkemas untuk pulang, sebelum mereka sampai untuk mengambil kerepek. Dalam perjalanan saya singgah semula ke kedai komputer dan berjaya membawa pulang komputer saya bersama.

Tiba di rumah pula, saya terus memasak nasi dahulu kerana kelaparan dan tak sempat  menjamah nasi bersama asam pedas ikan Mayong di rumah kakak. Tak lama selepas itu, mereka pun sampai dan bungkusan-bungkusan kerepek bertukar tangan.

Agak kepenatan saya hari ini. Cuaca teramat panas dan sudah beberapa hari tidak hujan-hujan lagi seperti sebelum ini. Setiap kali keluar dengan cuaca begini, pasti seluruh baju yang dipakai habis basah lencun dek peluh. Alhamdulillah, bekalan air sehingga kini tidak terputus lagi.

Syukur kepada Allah kerana menyelesaikan banyak urusan penting saya pada hari ini. Semoga kami diberi kekuatan dan kemudahan untuk meneruskan lagi misi kami yang akan bersambung esok. Amin.

Monday, 13 April 2015

Dunia Editor Buku

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Maktabah Hamizan



Bersuamikan seorang penulis dan editor yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam bidangnya memberikan satu perasaan bangga dan teruja pada saya kerana saya dapat belajar dan mahu melakukan yang serupa. Lebih-lebih lagi ianya sangat dekat dengan hati saya dalam dua perkara; buku dan kebebasan bekerja dari rumah.

Pada awal-awal perkahwinan, saya hanya memerhatikan bagaimana suami bekerja. Menjadi penulis dan editor sekian lama dengan sebuah syarikat penerbitan membuatkan hubungan mereka sangat rapat, namun atas dasar tugas rasmi sahaja.

Arwah suami bermula sebagai penulis buku-buku agama pada tahun 80-an. Beliau menghantar karya-karya tulisan beliau kepada ramai penerbit. Artikel-artikel beliau juga banyak yang telah disiarkan dalam akhbar-akhbar tempatan pada waktu itu.

Sehinggalah pada suatu hari sahabat beliau memperkenalkan beliau kepada seorang pemilik syarikat penerbitan yang sedang mencari seorang penulis ketika itu. Dari situlah kerjasama antara mereka bermula.

Setelah menulis berpuluh buah buku, beliau ditawarkan tugasan baharu iaitu untuk mengedit kitab-kitab terjemahan yang diterjemahkan dari bahasa Arab ke bahasa Melayu oleh penterjemah di Indonesia. Hasil terjemahan dalam bahasa Indonesia itu perlu dibahasa Melayukan untuk pasaran di Malaysia, Singapura dan Brunei.

Oleh kerana tugasan baharu itu semakin banyak dan bertambah dari hari ke hari, maka beliau terpaksa melupakan dunia penulisannya untuk memberi tumpuan penuh kepada kerja-kerja mengedit kitab. Perniagaan syarikat penerbitan tersebut juga semakin berkembang dengan pesatnya.

Setiap kali adanya skrip terjemahan yang baharu, pasti pihak syarikat akan menghubungi beliau bagi mendapatkan pandangan sama ada ianya sesuai dan bagus untuk diterbitkan. Jika ada yang beliau rasakan tidak sesuai, skrip itu akan dipulangkan semula kepada penulisnya. Namun situasi ini jarang berlaku.

Untuk skrip-skrip yang dipersetujui untuk diterbitkan, ia akan mula disunting sama ada oleh beliau atau editor yang lain.

Tugas mengedit akan mengambil masa yang lama jika skrip itu adalah untuk kitab yang sangat tebal atau bahasa terjemahan Indonesianya sangat pekat dan sukar difahami malah tidak juga terdapat dalam kamus bahasa Indonesia. Untuk situasi seperti ini, kitab induk dalam bahasa Arab perlu dirujuk untuk pemahaman yang lebih tepat.

Sesuatu yang beliau selalu sebut, kebanyakan yang menterjemah kitab-kitab bahasa Arab ini adalah pensyarah-pensyarah di Indonesia. Mereka sangat rajin dan bersemangat menterjemah. Buktinya, dalam sebulan orang-orang yang sama akan menghantar skrip terjemahan kitab-kitab Arab sekurang-kurangnya sekali.

Ini menunjukkan orang sana sangat mencintai ilmu dan tidak jemu-jemu menjalankan tugas fardhu kifayah ini. Berbeza dengan masyarakat kita, tidak beliau nampak seorang pun di kalangan pensyarah tempatan yang mahu berlumba-lumba melakukan penterjemahan seperti itu. Tetapi jika terjumpa satu-satu terjemahan yang salah, keras sekali bunyi tegurannya sehingga keseluruhan kitab diragui kredibilitinya. Ini sangat mendukacitakan.

Untuk rekod, pada awal perkahwinan beliau telah menunjukkan senarai skrip yang belum mampu untuk beliau kerjakan. Terlalu banyak, ya, memang banyak dan dalam masa yang sama, skrip baru masih datang lagi setiap hari. Manakan mungkin ia semua dapat diselesaikan? Maka itulah kedatangan saya selain anak-anak sedikit sebanyak dapat membantu beliau untuk menyiapkan tugasan-tugasan yang kecil.

Sehingga ke akhir hayat beliau, telah beratus malah mungkin beribu kitab yang telah beliau sunting. Beliau tidak pernah menyimpan rekodnya, malah untuk buku-buku tulisan beliau sendiri, tiada siapa yang tahu berapakah jumlah yang sebenar. Satu tentang diri beliau, hanya dua atau tiga buku yang tertulis nama beliau sendiri (buku-buku awal penulisannya) sebagai penulis atau pengedit, kerana beliau tidak mahu untuk dikenali.

Itulah al-marhum suamiku, guruku dalam bidang pengeditan ini, Hamizan bin Hussin. Semoga coretan ini dapat ditatap sebagai kenangan buat anaknya.


Sunday, 12 April 2015

Perjalanan Penyusuan Hamza (Bahagian 2)

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google


Sambungan dari Bahagian 1.

Selain dari faktor ibu dan bayi, faktor persekitaran juga sangat penting untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu. Stress, antara yang memberi kesan terhadap pengeluaran susu.

Ketika saya ditahan di wad selama tiga hari bersama Hamza, saya berasa sangat stress bermula hari kedua. Pertama kerana saya sukar membuang air besar dan kerana saya tidak dapat bergerak bebas dan menjalani tempoh berpantang seperti yang sepatutnya. Anak saya pula dicucuk diambil darah setiap hari kerana ingin dipantau keadaannya yang tidak ada apa pun masalahnya.

Hanya setelah hari keempat saya dapat pulang ke rumah, barulah rasa lega. Ketika itulah baru saya boleh berurut, ketika itulah baru saya dapat membeli bengkung badan secara online, memulai tempoh berpantang secara tidak sempurna. Saya juga berpantang sendiri. Suami yang memasakkan dan menyediakan makanan saya seadanya. Jika dia tidak sihat, saya akan melakukannya sendiri.

Penyusuan ketika itu masih berjalan lancar. Sehinggalah setelah seminggu, tiba-tiba saya berasa seram sejuk setelah bangun tidur pada suatu pagi. Terus saya telefon dan tanyakan pada emak, emak mengatakan kemungkinan saya bentan dan meminta saya menghubungi bidan urut semula. Apabila dapat dihubungi, bidan menyarankan saya untuk pergi dapatkan rawatan di hospital. Sangatlah jelas, saya tidak akan pergi.

Emak yang sedang bercuti dari mengajar mengaji ketika itu datang dihantar oleh abang, untuk membantu saya. Ketika itulah saya dapat merasakan kesakitan pada sebelah payudara saya apabila tersentuh. Tahulah saya bahawa demam ini akibat ada salur susu yang tersumbat, menyebabkan kawasan yang terlibat itu mengeras dan menyakitkan.

Merujuk kepada kakak yang berpengalaman menyusukan anak bongsunya lama, saya meminya suami membelikan kobis untuk saya gunakan daunnya sebagai petua untuk surutkan bengkak susu. Namun saya tersilap langkah, bengkak saya hanya pada bahagian yang kecil tetapi saya menggunakan saiz daun kobis yang menutup keseluruhan sebelah dada saya semalaman.

Memang saya berasa tidak sakit lagi keesokan harinya, namun ujian lain pula yang menimpa. Susu saya seperti kering! Hamza banyak menangis seperti tidak dapat susu dari sebelah yang menjadi kesukaan dia untuk menghisap. Saya agak panik ketika itu. Emak membantu dengan menyediakan saya minuman longan kering dengan banyak untuk saya minum bagi membanyakkan susu.

Saya yang tidak lepas dari memegang Hamza sentiasa menyuakan susu yang sebelah lagi kepadanya. Dan dia masih terus menangis. Dalam keadaan kelam kabut itu, saya mencari-cari nombor telefon rakan pembimbing ibu-ibu menyusukan yang berdekatan. Saya terus membuat satu panggilan dan alhamdulillah mendapat pandangan dan tips daripada rakan berpengalaman tersebut.

Katanya kobis memang boleh membantu masalah bengkak susu tetapi hanya dilakukan untuk jangkamasa yang sekejap sahaja. Jadi beliau menasihatkan saya untuk teruskan penyusuan dengan menyuakan anak sebelah yang bermasalah dahulu, biarkan dia terus menghisap walaupun kosong kerana stimulasi itu yang penting bagi meransang pengeluaran semula susu seperti biasa.

Saya pun menurut sahaja saranannya dan alhamdulillah, selepas beberapa minggu akhirnya bekalan susu kembali seperti biasa. Amat penting untuk si ibu tidak panik dan cepat berputus asa lalu mengambil jalan singkat dengan memberikan anak susu formula.

Bersambung...

Merawat Anak Demam

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Bangun pagi hari ini terasa kehangatan badan Hamza lain macam, tak seperti biasa, tapi tak pula macam demam. Bangun seperti biasa, menjerit dan bergaduh seperti biasa (dengan abang sepupunya berusia dua tahun lapan bulan), makan dan minum juga seperti biasa.

Selepas memandikan dia, dia duduk diam di ruang tamu sambil menghadap adik sepupu kesayangannya (berusia lapan bulan) bermain. Saya menikmati sarapan lontong kering yang dibeli oleh mak di pasar tani pagi tadi dengan aman tanpa gangguan.

Selesai makan, terdengar suara Hamza merengek mahu menangis, tanpa beralih kedudukan. Oh, terima kasih anak sebab bagi mama peluang makan dahulu sampai kenyang. Saya pun terus mendapatkannya. Sebaik mengangkatnya saya rasakan kepala dan badannya telah mula panas. Anak mama sudah mula demam.

Seingat saya yang terakhir dia demam pada bulan September tahun lepas. Saya boleh ingat kerana ada saya ambil gambarnya dan poskan di Facebook. Dia demam dan sembuh dalam masa 24 jam ketika itu. Kemudian jika tak silap saya, dia demam lagi dalam bulan Disember tahun yang sama. Ketika itu hanya seketika panas badannya (dedar) dan saya masih membawa dia keluar ke Giant membeli barang.

Sekarang bulan April dia demam lagi. Tak tahu apa puncanya. Mungkin cuaca panas, mungkin dia kurang meminum air putih dan lebih banyak minum susu segar yang saya belikan tempohari. Tapi lampinnya masih basah dengan banyak ketika mandi pagi tadi. Adakah demam kali ini demam untuk bercakap? :) Sepertimana demam pada September yang lepas saya andaikan demam untuk berjalan :).

Tak kiralah apa puncanya demam itu, yang pasti demam itu baik untuknya. Kebiasaan demam itu adalah apabila badan diserang virus dan sistem pertahanan badan akan bertindak dengan melawan virus itu. Kita tidak perlu untuk terlalu cepat memberikan anak ubat dari klinik atau farmasi apabila anak baru diserang demam. Biarkan sistem badannya menjalankan tugas mereka dahulu. Dengan cara itu, ia dapat melatih supaya badan anak kuat untuk melawan penyakit-penyakit yang berpotensi untuk menyerangnya disebabkan sistem imun yang telah kuat.

Membiarkan di sini bukanlah bermaksud hanya meninggalkan anak bersendirian dan biarkan dia tidur sahaja, membiarkan di sini bermaksud biarkan dia dari dirawat dengan ubat-ubatan kimia. Kita sebagai ibu tetap punya tugas untuk dilakukan bagi membantu anak melawan penyakitnya itu.

Tugas paling utama yang saya lakukan apabila anak demam adalah memandikannya dengan kerap. Jika tidak dapat memandikan, sekurang-kurangnya adalah mengelap atau menuam kepala dan seluruh badannya sehingga ke kaki menggunakan tuala dan air paip dengan kerap atau sehingga suhunya stabil, tidak terlalu panas.

Kawasan-kawasan pelipat (ketiak, leher, atas siku dan bawah lutut) adalah yang paling penting untuk dilap kerana kawasan tersembunyi itu merangkap haba dan haba panas perlu dikeluarkan dari badan. Demam kali ini Hamza tidak mahu bangun dan hanya mahu saya baring di sebelahnya sambil dia menyusu. Saya turutkan sahaja sambil tangan mengelap badannya dengan tuala basah.

Di dapur telah saya jerangkan sup tulang yang biasa saya buatkan untuknya terutama apabila anak tidak sihat. Sup tulang mengandungi khasiat yang diperlukan bagi menggantikan khasiat terutama protein yang hilang dari badan dimakan oleh virus yang menyerang.

Antara ramuan biasa yang digunakan untuk membuat sup ini adalah tulang ayam dari mana-mana bahagian, lobak merah, batang seleri yang direneh bersama-sama bawang besar, bawang putih dan sedikit halia, boleh juga ditumis dahulu dengan minyak zaitun atau minyak kelapa. Ketika memasak, tambahkan dalam sesudu makan cuka epal bagi membantu mengeluarkan khasiat dari dalam tulang dengan lebih baik.

Kebiasaan anak yang kurang sihat akan hilang selera makannya, maka memadailah jika dia dapat menghirup sedikit dari sup tersebut bagi membantu badannya mendapat nutrien yang diperlukan agar 'askar-askar'nya kuat untuk terus berlawan.

Antara remedi lain yang boleh diberi kepada anak yang demam adalah madu asli, minyak kelapa dara dan minyak zaitun yang memang saya beri kepada Hamza setiap hari. Jadi ketika dia tidak sihat, dos akan ditambah kepada dua atau tiga kali setiap hari. Bahagian kepalanya pula boleh dijerlum atau dibasahkan dengan air asam jawa, inshaAllah ia membantu menurunkan suhu dengan cepat.

Untuk waktu tidur malam pula (tidur siang pun boleh), boleh dipakaikan anak dengan stokin bawang putih (garlic socks) atau stokin lemon (lemon socks, boleh juga diganti dengan cuka epal). Untuk garlic socks; tumbuk kasar seulas bawang putih dan letakkan di dalam stokin lalu pakaikan ke anak. Untuk anak yang masih bayi, bolehlah dipakaikan stokin lain dahulu, kemudian pakaikan stokin bawang putih kerana mungkin kulitnya akan menjadi terlalu sensitif jika terus dipakaikan.

Untuk lemon socks, perahkan lemon di dalam semangkuk kecil air dan rendam stokin di dalamnya sebentar kemudian perahkan. Pakaikan ke kaki anak ketika dia hendak tidur. Jika terbangun di waktu malam dan stokin sudah kering, boleh diulangi semula langkah tadi.

Dengan izin Allah, bangun pagi keesokan harinya anak akan lebih bertenaga dan suhunya kembali stabil. Teruskan melakukan remedi di atas sehingga anak betul-betul sihat. Namun jika suhunya tetap naik sehingga 39°c, bolehlah diberikan ubat seperti arahan doktor. Dalam keadaan suhu tidak turun-turun, bawalah anak berjumpa doktor untuk diperoleh diagnosis yang lebih tepat.

Semoga Hamza dan anak-anak lain yang sedang kesakitan sekarang kembali sihat seperti sediakala secepatnya. Amin.


Friday, 10 April 2015

Gangguan Bekalan Air Pulih?

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Ini cerita semalam.

Masuk hari kedua ketiadaan air di rumah, sudah semakin tidak senang duduk. Sehabis bersarapan seperti hari sebelumnya, saya bersiap bersama Hamza untuk keluar. Kali ini misi kami yang sama, mendapatkan bekalan air minuman yang agak runcing sekarang.

Seperti biasa, kami menuju ke Giant di Today's mall Tiram. Seakan hati ini dapat mengagak, seperti tiada stok botol air mineral sepertimana yang diiklankan di katalog promosi mereka yang terbaharu. Memerhatikan pelanggan-pelanggan yang keluar juga semua tanpa botol air di dalam troli mereka. Kami masuk juga untuk memuaskan hati dan keluar semula dengan sebungkus nasi dan buah potong.

Saya nekad meneruskan perjalanan ke Giant yang berikutnya - Giant Plentong - yang lebih besar. Dalam hati berdoa semoga adalah rezeki kami. Perjalanan pada jam 11pagi itu agak lancar dan dipermudahkan, alhamdulillah.

Setibanya di sana, saya sambil mengendong si anak berjalan perlahan sambil menolak troli. Kami melintasi bahagian demi bahagian sehinggalah nampak kelibat botol air yang dicari-cari. Dalam hati bersyukur sangat, masih penuh dan belum berusik. Saya membuat perbandingan kira-kira, mana satukah yang lebih menguntungkan, botol 5.5 liter atau 1.5 liter. Akhirnya saya mengambil sekotak, 12 botol 1.5 liter.

Setelah membeli beberapa lagi barangan makanan lain, saya terus ke kaunter pembayaran. Agak menggembirakan apabila kotak air itu diimbas menunjukkan harganya RM9.59, lebih murah dari membeli sebotol-sebotol.

Saya mencari bangku tempat duduk yang selesa untuk berehat bersama Hamza. Hampir sejam berjalan mengendongnya memang saya perlukan rehat. Hamza seronok dan menikmati roti yang saya belikan untuknya, mujur pilihan yang tepat, rotinya tidak terlalu manis seperti bun yang biasa. Sambil-sambil itu dia meneguk air mineral.

Agak lama kami duduk di situ sambil melihat orang ramai. Dapat juga kami nikmati udara sejuk dan nyaman berbanding cuaca yang sangat panas di luar.

Jam 2.15 petang, kami keluar dari Giant untuk pulang. Hajat di hati hendak singgah di rumah kakak, sudah sampai di depan rumahnya namun entah kenapa saya batalkan niat dan terus memandu pulang.

Sampai sahaja di kawasan rumah, terlihat jiran yang sedang membasuh kereta di hadapan rumah. Saya tertanya-tanya. Masuk ke rumah pula, kakak ipar sedang memasak seperti biasa. Tahulah saya bahawa bekalan air telah kembali. Emak mengatakan sudah ada sejak pukul satu tadi. Alhamdulillah.

Dapatlah kami membasuh apa yang patut, mandi seperti biasa. Tidak pasti apakah ini sementara atau pulih sediakala, kami masih lagi menyimpan air untuk kemungkinan gangguan bekalan air yang seterusnya.

Terima kasih Tuhan atas nikmat air ini!

Resepi Ringkas: Roti Gàndum Penuh Tanpa Uli

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Disebabkan saya teringin sangat nak buat roti sendiri dan mahukan yang paling senang sebab tiada mesin pengadun atau bread maker, maka saya mencari-cari resepi roti gandum penuh yang paling senang di internet.

Saya bertemu dengan blog ini. Setelah berpuas hati dengan bahan-bahan dan cara-caranya yang ringkas, saya pun memulakan langkahnya. Disebabkan resepi ini tidak memerlukan kita untuk menguli, maka ia perlu dilakukan dalam dua peringkat dan sebaiknya dimulakan pada waktu malam kerana langkah pertama perlu dibiarkan semalaman atau selama 12 jam. Saya tuliskan resepinya semula supaya lebih teratur.

Nota: Maaf untuk penggunaan bahasa Inggeris untuk resepi ini.

Ingredients needed:

4 cups of flour - anything you like! I went for 2 wholemeal + 2 whites
1 tsp yeast
1 tsp honey (more is fine)
1 tsp salt
1 cup of sunflower, pumpkin and flaxseeds
1.5 cups of water

Part 1: Overnite fermentation
1/4 tsp active dry yeastn
1/4 tsp honey
1/4 cup lukewarm water
1 cup wholemeal bread flour
1/2 cup water

Dissolve honey in water. Add in yeast, stir. Within 5-10minutes you can see bubbles coming up showing that the yeast is active.
Combine this mixture with the flour plus 1/2cup water in a bowl, mix well. Cover bowl with towel, leave for 12 hours.

Part 2: After 12 hours
3/4 tsp active dry yeast*
1 tsp honey*
1/4 cup lukewarm water*
1 cup wholemeal bread flour
2 cups white flour
1/2 cup seeds/raisins
1/2 tsp salt
1/2 cup water

* repeat yeast activation steps.
Dissolve salt in water.
Mix these ingredients (Part 2) with Part 1 until well combined.

Note the dough will be a bit wet and sticky. Leave for 1-2 hours.

Place the dough in a greased loaf pan. Bake at 180°c for about 40 minutes.



Tanpa pelembut, pembaik sebagaimana roti di pasaran kebiasaannya, tekstur roti ini adalah agak berat tapi tidak terlalu keras. Ia enak dimakan sementara panas bersama minuman kegemaran atau disapu dengan sapuan kegemaran. Semestinya pilihan yang lebih sihat.

Selamat mencuba!

Wednesday, 8 April 2015

Gangguan Bekalan Air

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google


Bangun-bangun untuk Subuh pagi tadi, ke bilik air menggosok gigi. Terasa air paipnya kecil betul. Biasanya kalau kecil maknanya adalatangan-tangan kecil yang bermain dengan pili air utama di luar rumah. Tidak mungkin seawal ini mereka sudah bermain, bangun tidur pun belum lagi.

Selesai mengambil wuduk, kelihatan seperti tiada air yang menitik lagi walau sudah dipusing habis. Oh, agaknya air sudah tiada kesan daripada kes tumpahan minyak diesel di Sungai Johor minggu lepas. Hati sudah mula risau, berapa lama agaknya?

Air yang ditadah sejak kes tersebut dilaporkan belum disentuh lagi. Hendak ditambah tadahan pun sudah tak sempat. Mujur juga rumah ini masih ada tangki air, tidak seperti sebahagian rumah yang lain yang sudah membuang tangki mereka. Tidaklah tahu berapa lama bekalan yang ada dapat bertahan untuk menampung keperluan isirumah tiga dewasa dan empat kanak-kanak ini. 

Datang pula khabar yang dihantar oleh kakak bahawa gangguan bekalan air ini mungkin akan berlanjutan sehingga lima hari! Itu adalah jawapan dari pihak Syarikat Air Johor (SAJ) apabila pertanyaan dibuat olehnya melalui telefon. Semua kawasan perumahan yang berdekatan termasuklah juga di Kota Tinggi dan Taman Pelangi di bandaraya sana mengalami nasib yang sama, jadi ke mana lagi dapat kami pergi? 

Setelah bersarapan seringkasnya, saya memandikan Hamza dengan kurang dari dua gayung air, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Tidak merancang untuk memasak hari ini, saya membawa Hamza ke Giant untuk membeli air minuman dan nasi bungkus, semata-mata ingin mengurangkan penggunaan air. Dengan cuaca yang sangat panas, kami redah sahaja menuju ke Giant selepas Zuhur.

Di Giant, botol air mineral yang bersaiz besar telah habis stok. Rak-rak yang menempatkan botol air minuman dan mineral juga telah banyak yang kosong, tahulah yang kami sudah terlambat. Saya hanya mengambil tiga botol air 1.5liter dan berhajat untuk kembali esok hari kerana promosi baru air mineral botol besar akan bermula esok. Semoga harapan kami diperkenankan.

Selain air minuman, saya memilih buah dan sayur yang mudah untuk dimakan dan tak perlu dimasak, iaitu pisang dan timun Jepun, antara yang digemari Hamza. Hampir buntu memilih apa lagi pilihan yang kami ada untuk dijadikan makanan pada waktu-waktu begini? Kebiasaan gangguan air hanya mengambil masa sehari, jika lima hari?

Sampai di rumah, jam sudahpun menunjukkan pukul 4.15petang dan saya baru ingin mengambil makan siang. Hanya nasi ayam yang ada di Giant tadi. Hamza pula telah memakan pisangnya di sana. Saya cuma hidangkan susu segar yang dibeli tadi kepadanya. 

Jam 6.30petang, mandikan Hamza seperti pagi tadi, saya juga dapat mandi seadanya. Usai Maghrib kami makan malam dan dia sambung bermain. Sekarang, jam 11malam, dia sudahpun lena di pembaringannya.

Alhamdulillah, sudah selesai urusan hari ini. Dapat juga kami lalui seharian dengan bekalan air yang sedikit. Tak pastilah bagaimana keadaannya pada hari esok, lusa dan seterusnya. Bila berlaku seperti ini, barulah kami lebih faham akan kepentingan berjimat-cermat dalam penggunaan air. Memang sangat terasa kesusahannya namun kita usahakanlah semampu kita, bersabar dengan kekurangan yang ada.

InshaAllah, apabila keadaan pulih nanti, dapatlah kami membersihkan diri dan rumah dengan sebaiknya. Semoga Allah meringankan ujian ini buat semua kami yang terlibat dan semoga proses pemulihan dapat berjalan dengan lancar dan cepat. Amin.



Cerita Semalam: Ke UTC

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Sekian lama sudah tertangguh pekerjaan yang satu ini, hanya kerana saya tidak dapat untuk memandu sendiri ke sana. Sabtu lepas, secara bersahaja saya bertanya kepada abang saya, "Kau boleh tak bawa aku ke UTC bila-bila masa kau free?" Maka dipilihnya hari ini (semalam). Sekali lagi, serombongan tujuh orang termasuk tiga kanak-kanak dan seorang bayi keluar bersama menuju ke kota raya.

Inilah pertama kali saya menjejakkan kaki semula di Plaza Kotaraya, Johor Bahru setelah lebih sepuluh tahun yang lalu. Dengan jalan raya banyak yang baharu, ditambah dengan highwaynya lagi, saya pun tidak tahu laluan apa yang diguna tadi. Tahu-tahu sudah sampai di sana. Plaza Kotaraya yang biasa saya lawati dahulu sangat berbeza. Ketika itu ia sudah seperti tidak 'hidup' lagi disebabkan sudah ada kompleks membeli-belah lain yang tumbuh di sekitarnya. Kini ia berwajah baharu (bagi saya), mungkin setelah UTC menyewa di sana, tempat ini kembali hidup dan menjadi tumpuan.

Jadi apa tujuannya saya ke UTC? Sebenarnya adalah untuk tujuan rayuan BR1M 2015 saya yang telah ditolak permohonannya (saya terima pada 2014). Alasan penolakan yamg diberi adalah kerana maklumat pengenalan tanggungan yang tidak wujud. Ketika saya mengemaskini maklumat sebelum itu memanglah saya cuma masukkan angka-angka sebagai mewakili nombor sijil lahir anak saya. Ini kerana ketika itu saya masih belum menerima sijil lahirnya dari Jabatan Pendaftaran Negara, apa yang boleh saya lakukan?

Maka saya ke UTC tadi dengan membawa salinan sijil lahir anak yang baharu diterima beberapa minggu lepas berserta salinan sijil mati suami, tidak diminta namun saya siapkan sahaja. Untuk urusan BR1M, pihak LHDN yang akan uruskan. Kaunter LHDN terletak di tingkat dua Plaza Kotaraya, saya menaiki lif bersama Hamza menuju ke situ. Sejurus masuk, saya agak terkejut kerana kebiasaanya apabila memasuki mana-mana pejabat kerajaan, pasti penuh dengan manusia. Maka dapatlah saya rakamkan gambar di atas. Apabila nombor giliran dipanggil dan saya serahkan dokumen-dokumen yang berkaitan, selesailah urusan saya di sana.

Keluar sahaja dari UTC saya menuju ke tandas. Tandasnya agak bersih dan baharu. Saya terus mengambil wuduk di situ kerana jam pun sudah menunjukkan pukul 4.45petang. Suraunya sangat mudah dilihat, bahagian dalamnya sangat luas dan selesa. Ini pertama kali saya bersolat di tempat awam yang jauh dari rumah setelah mendapat anak. Saya memilih tempat yang agak tersembunyi di salah satu sudut surau tersebut. Alhamdulillah, Hamza duduk diam di tepi sambil tangannya memain pintu yang ada di situ.

Teringat pada hari raya yang lepas, saya membawa Hamza ke surau yang dekat dengan rumah tetapi tidak dapat bersolat kerana dia merengek-rengek tidak mahu diletak. Mungkin kerana ketika itu sangat ramai orang dan di surau semalam keadaannya agak lengang.

Usai solat, kami menuju ke medan selera di mana abang sekeluarga menunggu. Saya memesan jus mangga tanpa gula dan roti bakar untuk Hamza, sementara saya memilih nasi lemak. Selera dia meminum jus itu tetapi tidak mahu makan, hanya meminta kurma dan kismis yang saya bekalkan untuknya. Dalam hati agak bimbang kerana sebelum itu di rumah pun dia tidak mahu makan. Dengan perut kosong itu, kebiasaanya dia akan muntah setelah berjalan jauh.

Kami kemudian keluar dari Kotaraya untuk ke destinasi seterusnya; mereka ingin ke Tesco dan saya mahu ke Jusco Aeon yang bersebelahan. Kerana jam sudah pukul 6.30 ketika itu, keadaan trafik sangat sibuk dengan kenderaan. Setelah separuh perjalanan, Hamza memalingkan diri menghadap saya dan meminta susu. Lama dia duduk diam seperti itu dan saya seakan dapat mengagak apa yang akan berlaku. Tiba-tiba, habis basah pakaian saya dengan muntahnya. Oh, inilah saatnya. Mujur tak kena pada tempat dan orang lain.

Maka terdiamlah saya sambil memeluk Hamza sepanjang perjalanan. Abang bertukar fikiran untuk menghantar kami pulang dahulu. Sampai di rumah tepat waktu Maghrib, saya terus membawa Hamza untuk mandi. Setelah berehat sekejap, saya menyuapkan Hamza makanannya. Sungguh berselera dan banyak dia makan. Sesekali terdengar dia sendawa. Alhamdulillah.

Saya juga sebenarnya kemabukan kerana tak biasa menghidu pewangi kereta abang itu. Sejak awal perjalanan setelah keluar rumah, saya sudah dapat mengagak benda-benda ini akan berlaku tapi terpaksalah bertahan sahaja. Mungkin selepas ini saya perlu membawa minyak angin untuk menghilangkan kemabukan seperti itu.

Tuesday, 7 April 2015

Perjalanan Penyusuan Hamza (Bahagian 1)

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google


Pertama kali saya didedahkan dengan dunia penyusuan susu ibu ini adalah ketika masih bekerja dan menetap di Kuala Lumpur, tahun 2008. Seorang sahabat yang saya kenali melalui forum agama di alam maya yang mula membuka mata saya mengenai topik ini. Beliau seorang doktor, pensyarah dan ketika itu sedang melanjutkan pengajiannya dalam bidang penyusuan yang akan menggelarkannya seorang konsultan penyusuan susu ibu yang bertauliah.

Pada setiap kelapangan, pasti beliau akan membawa saya pergi ke program-program yang berkaitan dengan susu ibu. Walaupun pergi dengan tidak sepenuh hati kerana berasakan yang saya belum lagi berada di dalam kelompok itu, namun saya amat bersyukur kerana sekurang-kurangnya, kesan dari menyertai program-program tersebut telah menguatkan niat dan azam saya untuk menyusukan anak ketika saya mula mengandung beberapa tahun selepas itu.

Sejak awal kandungan lagi, saya berdoa memohon agar Allah Subhanahu wata'ala izinkan saya untuk melahirkan anak dengan selamat di rumah dan menyusukan anak saya sehingga dua tahun. Tanpa gagal, itulah doa saya pada sujud terakhir setiap kali solat. Dan alhamdulillah, Allah telah pun memberikan saya kemampuan untuk melakukannya, bukan melalui jalan yang mudah, tetapi sehingga kini saya masih melakukannya. Alhamdulillah.

Susu ibu, tidak kiralah daripada ibu sendiri atau ibu susuan, tidak akan ada yang dapat menyangkal akan kebaikannya melebihi susu-susu yang lain. Walaupun ketika si ibu sedang sakit, susunya masih yang terbaik dan bermanfaat buat anaknya. Tidak ada juga istilah bahawa kebolehan menyusukan anak ini bergantung kepada faktor keturunan dan juga bentuk badan. Dalam kalangan ahli keluarga saya sendiri mempunyai kepercayaan bahawa kami yang perempuan adalah keturunan tidak banyak susu. Namun itu tidak sedikitpun saya percaya. Satu-satunya yang penting bagi memastikan kejayaan penyusuan adalah dengan ilmu.

Penyusuan anak adalah perkara kedua terpenting yang saya titik-beratkan sepanjang kehamilan selepas menggali ilmu untuk mendapatkan proses kelahiran yang alami. Malah persiapan untuk si kecil seperti pakaian dan alatan-alatan lainnya, saya sediakan secara ala kadar sahaja. Kebanyakan masa saya habis digunakan untuk membaca dan belajar dari ibu-ibu yang berpengalaman. Jangan anggap bahawa setiap ibu akan mampu menyusukan dengan baik sejurus selepas bersalin.

Jika dirasakan telah banyak membaca pun, tidak semua ibu mampu memberikan susu kepada anak sebaik dia lahir. Selain diri sendiri yang perlu ada keyakinan yang tinggi, peranan dan sokongan orang-orang terdekat juga turut merupakan faktor yang penting bagi memastikan kejayaan misi ini. Banyak cerita yang kita dengar mengatakan susu tidak keluar selepas melahirkan kerana mereka menjangkakan susu akan keluar mencurah-curah pada hari-hari pertama selepas melahirkan. Ini sangat tidak masuk akal jika kita mengetahui sebesar apakah saiz perut bayi ketika itu. Bayi hanya memerlukan beberapa titis susu ibu selepas dilahirkan. Dan susu yang berwarna kekuningan yang dipanggil kolustrum ketika awal kelahiran yang dianggap susu basi oleh sesetengah orang itulah yang paling penting untuk diberikan kepada bayi.

Sejurus Hamza dilahirkan, ketika dia dilihat seperti mencari-cari sesuatu, saya terus memberikannya susu. Cara lekapan yang betul diajarkan oleh sahabat saya ketika itu. Stimulasi seperti itu sangat penting. Hisapan itulah yang menghantar isyarat kepada otak bahawa susu diperlukan untuk dihasilkan kerana adanya permintaan. Ditambah pula susu ibu sangat mudah untuk dihadam dan dengan perut yang sekecil itu, maka sangat patutlah bayi ingin menyusu dengan sangat kerap pada hari-hari awal kelahirannya.

(Bersambung...)

Sunday, 5 April 2015

Resepi Ringkas: Kuih Dangai

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Pernah dengar dan makan kuih ini? Saya sudah lama tidak membelinya. Kuih ini selalunya mudah didapati di pasar malam namun rupanya berbeza kerana mereka menggunakan acuan dan gula pasir putih.

Ketika terlihat perkongsian seorang sahabat di dalam grup whatsapp Masakan Alami/Organik kami, saya terus rasa teringin untuk mencubanya. Selain enak, ia juga amat ringkas dan mudah untuk dibuat, sesuai untuk minum petang bersama keluarga.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
Bahan A:
150gram kelapa parut putih
150gram tepung pulut
30gram air
1/2sudu teh garam

Bahan B:
30gram kelapa parut putih
100gram gula melaka asli yang dihancurkan/gula merah

Cara-caranya:
Sediakan loyang berukuran 7x7 inci dan sapukan minyak masak pada permukaannya.
Satukan bahan A dan pastikan tidak berketul-ketul (leraikan). Bahagikan kepada dua bahagian.
Gaulkan bahan B dan ketepikan sebentar.
Ambil 1/2 bahagian A tadi dan ratakan ke dalam loyang.
Bakar sebentar di dalam oven yang bersuhu 150°c selama lebih kurang 10minit.
Keluarkan dan sapukan bahan B (gula) di atasnya dengan rata.
Taburkan baki bahan B tadi di atas lapisan gula tersebut.
Masukka  ke dalam oven semula dan bakar lagi selama 20 minit atau sehingga permukaan atas kekuningan.
Boleh diangkat dan sejukkan. Sebaiknya dipotong ketika masih panas kerana ia lebih mudah.

Ketika menikmati hasil cubaan saya ini, saya mendapati beberapa perkara yang boleh diberi perhatian:

1) Ada pelbagai versi yang kita boleh jumpa untuk membuat kuih Dangai ini. Ini adalah yang baharu saya cuba buat pertama kali. Ada resepi yang tidak mencampurkan air supaya adunan tepung dan kelapanya tidak berketul-ketul. Saya akan mencuba cara ini di lain masa.

2) Ketika meletakkan adunan tepung dan kelapa ke dalam loyang tidak perlu ditekan-tekan atau dimampatkan secara kuat kerana ini akan mengakibatkan hasil kuih yang agak keras.

3) Kelapa parut yang digunakan sebaiknya dari jenis kelapa muda parut untuk mendapatkan hasil yang agak lembut walaupun garing ketika dimakan.

Secara kesimpulannya, kuih ini memang sangat enak! Terutama apabila gula putih biasa ditukarkan dengan gula merah; selain lebih sihat, ianya juga lebih sedap!

Selamat mencuba!


Bagaimana Berinteraksi Dengan Sebaran Media Sosial

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR


Mutakhir ini kelihatan semakin banyak berita-berita yang menyedihkan dikongsi dan disebarkan di laman sosial. Dari kisah bayi dibuang, anak kecil didera secara kejam, bayi maut di tempat pengasuh, kemalangan jalan raya yang mengakibatkan bayi sehingga yang terbaharu, kanak-kanak terjatuh dari tempat yang tinggi.

Kebanyakannya melibatkan anak-anak, semuanya menyeramkan dan menyedihkan. Jika melibatkan kanak-kanak, maka sudah tentulah ianya akibat tindakan atau kecuaian orang yang lebih tua.

Sejak detik pertama sesuatu peristiwa itu berlaku, pasti ada pihak yang sempat merakamkan kejadian tersebut, sama ada dalam bentuk gambar atau video. Dengan mengarang sedikit sebanyak ayat, gambar atau video itu diposkan ke laman sosial seperti facebook dan sebagainya. Dan dalam masa beberapa minit sahaja, ianya telah pun dikongsi oleh seberapa ramai manusia di alam maya ini. Tanpa kita ketahui pun, apakah rakaman itu asli, apakah fakta di dalam berita itu benar. Kecuaian orang yang terlibat dalam peristiwa itu dihighlightkan, dikecam, dikeji sambil mendoakan yang bukan-bukan. Rupa dan tubuh badannya ditayangkan tanpa berselindung lagi.

Bayangkan, bayangkan tuan-tuan, jika kita, jika kita yang berada di tempat tersebut. Jika yang menjadi mayat itu adalah anak kita, adakah kita mahu diperlakukan yang sama? Di manakah ruang untuk kita ketika itu? Ruang untuk berasa berdosa, ruang untuk bertaubat, ruang untuk bersedih dan berkabung serta menenangkan diri? Di kala seluruh manusia mendoakan keburukan buat kita?

Percayalah, bagi manusia yang waras akalnya, pasti akan berasa menyesal jika tragedi itu adalah disebabkan kecuaiannya. Tidaklah sesekali dia mahukan ianya berlaku sedemikian rupa.

Bagaimanakah sebaiknya yang boleh kita lakukan jika terbaca atau ternampak situasi-situasi sebegini? Jika kita yang ternampak, segeralah laporkan kepada pihak yang berkuasa. Jika ingin berkongsi, cukuplah menceritakan secara umumnya, dengan iktibar yang boleh dipelajari. Tidak perlu mengambil gambar, jika ia melibatkan aurat dan aib manusia, atau kejadian yang terlalu ngeri. Cukuplah hanya menghantarkannya kepada pihak yang berkuasa dan biarkan yang arif yang menguruskannya.

Marilah kita mula menyebarkan cerita bahagia, cerita yang memberikan aura positif buat yang membacanya. Kurangkanlah mencari-cari lalu menyebarkan cerita-cerita sedih, lalu menyedihkan perasaan orang-orang yang terlibat dan mereka yang membacanya.

Doakanlah agar yang pergi itu mendapat rahmat Tuhannya, yang terlibat itu mendapat pengajaran dan keampunanNya.


Friday, 3 April 2015

Mengapa Bayi Makan Atas 6 Bulan?

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR



Ingatkan kita bilakah pertama kali perut kita diisi dengan makanan ketika kita masih bayi? Empat bulan? Dua bulan? Dalam hari??

Bagi yang menjawabnya di bawah enam bulan, apakah jenis makanan tersebut? Nestum? Bubur cair? Biskut atau roti cicah air?

Jika ada di antara jawapan di atas, bagaimanakah pula tahap kesihatan kita ketika ini? Adakah antara kita yang menghidapi masalah pembuangan air besar? Atau apa-apa masalah di dalam perut? Buah pinggang?

Tahukah anda kenapa di dalam buku rekod kesihatan anak menyarankan bahawa makanan pelengkap hanya diberi kepada bayi dari enam bulan ke atas? Makanan awal yang sepatutnya diperkenalkan pula adalah makanan sebenar dari jenis buah-buahan atau sayur-sayuran yang dipurikan? Ini adalah kerana sistem penghadaman bayi pada usia sebegini adalah sangat mentah dan tidak kuat lagi. Ia tidak mampu lagi untuk memproses makanan yang kompleks sebegitu.

Pernahkah anda mendengar kisah seorang bayi seusia empat hingga lima bulan terpaksa dipotong di beberapa tempat pada saluran ususnya kerana tersumbat dan rosak? Apakah sebabnya sehingga boleh berlaku seperti itu? Mendengarnya sahaja sudah membuatkan kita rasa begitu sedih, bagaimana pula dengan perasaan ibu dan bapanya? Anak itu sendiri apabila dewasa? Jika kita yang berada di tempat mereka? Sungguh, ianya suatu ujian yang perit, sebuah harga yang mahal yang perlu dibayar oleh mereka.

Adakah salah seseorang bayi itu menangis? Adakah kaedah lain lagi bagi si kecil untuk berkomunikasi? Mengapakah kita yang lebih dewasa sentiasa ingin mengambil jalan singkat bagi memberhentikan tangisan itu? Alasan bahawa dengan memberinya makan supaya perutnya kenyang lalu membuatnya diam dalam jangka waktu yang lama adalah sangat tidak munasabah. Tidakkah dapat kita berfikir bahawa sistem badan si bayi itu telah terlalu penat kerana terpaksa bekerja keras bagi memproses benda asing yang hadir di dalam perutnya lalu dia dipaksa supaya tertidur?

Tolonglah wahai ibu-ibu, walau apa pun alasannya, tolong bersabar untuk memberi bayi anda makanan di bawah umurnya enam bulan. Tidak ada satu arahan pun di dalam al-Quran dan hadith yang mengarahkan kita memberi anak makan seawal umur begitu. Satu-satunya yang disebut di dalam al-Quran adalah saranan supaya menyusukan anak kecil sehingga umurnya dua tahun. Ya, dua tahun. Dua tahun tanpa makanan tidak akan membunuh bayi itu. Dengan syarat, bayi disusukan dengan susu ibu dan ibu mendapatkan khasiat secukupnya dari makanan dan minumannya.

Namun, ini sememangnya bukan satu kerja yang mudah. Buat yang masih berusaha saya doakan semoga berjaya. Buat yang telah berusaha semampu mungkin namun terpaksa juga memberi anak makan selepas enam bulan, tahniah saya ucapkan. Saya adalah di antara mereka yang telah tidak menyedari hakikat bahawa anak kecil boleh hanya disusukan dengan susu ibu sehingga usianya dua tahun. Dan saya agak terkilan sebenarnya setelah mengetahuinya. Tidak menyesal, kerana saya telah pun berusaha semampu mungkin menjaga makan dan minum anak saya sehingga kini.

Marilah kita sama-sama mengambil kesedaran ini. Sampaikan ilmu kepada yang tidak mengetahui. Siapa tahu kita mungkin menjadi penyebab seorang anak itu tidak terpaksa hidup dalam kesakitan akibat kecuaian orang tua sepanjang hidupnya? Tundakanlah memberi makanan pejal kepada anak selama yang boleh. Tidak dapat dua tahun, cubalah untuk setahun. Dan pastikan anak kita mendapat bekalan susu yang sihat dari ibunya atau ibu susuannya.

Semoga generasi anak-anak kita terdiri daripada insan-insan yang sihat lagi bermanfaat untuk masa hadapan. Amin.