Friday 8 May 2015

Resepi Ringkas: Susu dan Biskut Badam

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Antara pilihan susu yang boleh diberi kepada anak kecil yang lebih baik dari susu formula selain susu segar adalah susu yang berasaskan tumbuhan (plant-based milk). Sebagai contoh, susu (santan) kelapa muda - teringat lagu yang sering dinyanyikan pada bayi kecil? -, susu badam dan susu beras perang.

Kali ini saya ingin berkongsi tentang pembuatan susu badam. Hanya tiga bahan yang diperlukan, iaitu:

1 cawan badam mentah
4 cawan air tapis
Kurma dibuang biji sebagai pemanis

Cara-caranya:
1. Rendamkan badam semalaman, sekurang-kurangnya 8 jam.
2. Keesokannya, tapis keluar badam dan boleh dibuangkan kulitnya jika mahu. Air rendaman itu boleh diguna untuk menyiram tanaman.
3. Masukkan badam, air dan kurma ke dalam pengisar dan kisarkan beberapa ketika sehingga hancur.
4. Tapiskan dan perah badam tersebut menggunakan kain bersih. Susu badam sedia untuk diminum.
5. Boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga seminggu.

Serdak badam yang tinggal di dalam kain perahan tadi boleh digunakan dalam pembikinan kek, roti atau biskut. Di sini saya kongsikan cara membuat biskut badam yang mudah.

Bahan-bahannya:
Serbuk badam (boleh terus digunakan atau dikeringkan dahulu)
Minyak kelapa dara atau mentega cair
Madu atau pes kurma sebagai pemanis
Biji chia yang sudah direndam (1 sudu chia + 3 sudu air)

Semua bahan saya guna agakan sahaja untuk mendapatkan doh yang boleh melekat.

Cara-caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati
2. Terapkan ke dalam loyang yang telah digris rata-rata.
3. Potong-potongkan mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Bakar di dalam oven dengan suhu 180°c sehingga kekuningan/masak.a
5. Sejukkan sebentar dan boleh dimakan.




Tekstur biskut ini agak rapuh kerana tiada tepung digunakan. Sesuai untuk yang berdiet tanpa gluten.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment