Hari ini saya nak berkongsi resepi sarapan yang mudah untuk disediakan untuk keluarga. Sesuai untuk anak kecil atas setahun yang sudah mampu mengunyah dengan baik dan tiada alergi telur dan gandum.
Saya beri namanya Bot Pisang dan Keju. Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:
3 keping roti tawar (biasa saya gunakan roti gandum penuh) - boleh menghasilkan 6 bot.
Mentega
Sedikit tepung gandum
Susu segar
Pisang yang dilenyek
Parutan keju cheddar
Kismis (pilihan)
Acuan cupcake 6 lubang
Cara-caranya:
Sapukan mentega ke atas roti. Potong roti kepada dua bahagian kemudian bentukkan seperti bot pada dulang pembakar cupcake yang sudah siap digris dengan minyak/mentega. Tekan-tekan sedikit supaya ada ruang untuk diisi bahan lain.
Bancuhkan sedikit tepung bersama susu segar, buat cair-cair supaya ia tidak menjadi keras apabila masak. Masukkan pisang, sebatikan adunan. Adunan tepung ini hanya untuk menyatukan pisang dengan roti. Jika hanya menggunakan pisang lenyek sahaja juga boleh.
Letakkan adunan ini ke atas roti berbentuk bot tadi secukupnya. Kemudian bolehlah ditabur kismis dan parutan keju sedikit di atasnya. Bakar pada suhu rendah (100-120°c) sehingga rotinya garing.
Setelah masak biarkan sebentar supaya hilang panasnya dan bolehlah dimakan.
Mudahkan? Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment