Friday 20 March 2015

Resipi Ringkas: Biskut Kraker Keju

Teks dan Foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Teringin nak buat biskut kraker ala Jacob's untuk si kecil anda? Saya kongsikan di sini antara resepi yang pernah saya buat yang hasilnya tidak mengecewakan, inshaAllah.

Kredit kepada Grup Solid & Semi Solid Food For Your Baby, resepi oleh Bopan Dot yang saya ubah sedikit bahannya.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
100 gram tepung gandum unbleached
20 gram keju parut (saya guna keju blok Cheddar).
Sedikit serbuk lada hitam
2 sudu besar mentega tanpa garam yang dicairkan
Sedikit air

Langkah-langkahnya:
1. Satukan tepung, keju parut, serbuk lada hitam dan gaul sebati menggunakan tangan.
2. Masukkan minyak yang dicairkan tadi. Gaulkan bersama menggunakan tangan hingga bahan-bahan sekata.
3. Masukkan air bermula dengan satu sudu besar dan gaulkan lagi. Boleh tambahkan air sehingga mendapat tekstur doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Jangan menguli doh terlalu lama.

4. Boleh rehatkan doh sebentar di dalam peti sejuk atau terus mencanai doh untuk dibakar. Canaikan nipis-nipis kerana ia akan mengembang sedikit apabila dibakar. Boleh potong menggunakan cetak biskut yang pelbagai bentuk atau potong bersegi sahaja untuk lebih cepat.
5. Aturkan potongan tersebut ke atas dulang pembakar yang sudah digris dengan minyak dan tepung.

6. Masukkan ke dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 170°c selama 15 minit atau sehingga masak garing. Suhu bergantung kepada oven masing-masing.
7. Angkat setelah masak dan sejukkan dahulu sebelum dimakan.

Biskut ini sesuai untuk anak-anak atas setahun yang sudah boleh mengunyah dengan baik kerana ia rangup. Pastikan anak tiada alergi dengan bahan-bahan yang digunakan.

Boleh juga menggantikan serbuk lada hitam dengan serbuk kayu manis atau lain-lain, juga ditambah dengan cincangan kismis, kurma atau buah-buahan kering yang lain.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment