Wednesday, 22 April 2015

Resepi Ringkas: Bihun Goreng Tom Yam

Teks: NOR AFZAN ABD KADIR
Foto: Google

Gambar hiasan

Inilah rupanya lebih kurang hasil masakan saya untuk dihidangkan pada Pak Usu sekeluarga tempohari. Tidak teringat untuk mengambil gambar sendiri. Menu ini ringkas sahaja untuk disediakan, jadi bolehlah menjadi pilihan bagi disediakan untuk para tetamu yang datang agak mengejut. Jika tiada pes Tom Yamnya, maka akan jadi bihun goreng biasa sajalah.

Bahan-bahannya (untuk 10-12 orang makan)
Bihun 2 paket (direndam)
Sejemput lada kering (direndam air panas)*
3 biji bawang besar*
6-7 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 peket pes Tom Yam Adabi
6 batang serai (diketuk)
6-7 helai daun limau purut
6-7 keping asam gelugor/keping
Sotong/udang sebagai perencah
Sayur kobis dan lobak dihiris halus

Cara-cara membuatnya:
1. Kisarkan bahan-bahan bertanda (*) sehingga halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar tadi.
3. Masukkan serai yang diketuk, asam keping, daun limau purut. Kacau sehingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan pes Tom Yam dan kacau lagi.
4. Tambahkan air secukupnya dalam tiga cawan. Perasakan dengan garam.
5. Masukkan sayur-sayuran dahulu hingga hampir layu.
6. Masukkan sotong/udang dan kacau sebentar.
7. Masukkan bihun yang sudah ditoskan. Kacau rata.
8. Bolehlah diangkat dan hiaskan ikut kreativiti anda.

Mudah dan cepat untuk disediakan. Sesuai juga untuk minum petang atau minum pagi. Aroma daun limau purut dan serai itu sangat membangkitkan rasa Tom Yamnya dan pasti membuka selera. Bagi yang biasa menyediakan sendiri pes Tom Yam adalah lebih bagus kerana pastinya bahan-bahan yang digunakan lebih selamat dan diyakini.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment