Wednesday, 29 April 2015

Resepi Ringkas: Muffin Pisang Tanpa Gluten

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Pagi ini saya mencuba satu resepi baharu. Sejenis muffin juga, dengan pisang juga, bezanya cuma ia tidak menggunakan tepung gandum, tetapi tepung beras. 

Resepi asal daripada perkongsian rakan di grup whatsapp Masakan Alami/Organik yang mana telah saya tambah sedikit.

Ini adalah resepi asal:


Bahan-bahan yang saya gunakan:

5 biji pisang dilecek
1/2 cawan minyak kelapa dara
2 biji telur
1 cawan tepung beras
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar cuka epal
Sedikit serbuk kayu manis
1/2 sudu teh biji chia

Cara-caranya:

1. Telur dipukul (guna tangan saja) hingga kembang.
2. Pisang dikisar supaya lebih halus.
3. Masukkan minyak ke dalam telur, bersama serbuk kayu manis dan pukul lagi.
4. Tambahkan pisang, cuka epal dan biji chia pada adunan telur tadi dan kacau sebati.
5. Akhir sekali masukkan tepung bersama soda bikarbonat. Kaup balikkan sehingga bersatu.
6. Panaskan oven pada suhu 190°c (resepi asal dikukus ya).
7. Isikan adunan ke dalam acuan muffin yang comel.
8. Bakar selama lebih kurang 25 minit atau sehingga masak, bergantung oven masing-masing.
9. Sejukkan sebentar sebelum dimakan.



Alhamdulillah, Hamza yang tidak sabar-sabar meminta sejak muffin baru masuk oven sangat gembira menikmatinya. Habis tiga ketul dia makan dan mama terpaksa sembunyikan buat bekalan di masa depan.

Rupanya dari dalam

Cubalah resepi muffin yang sihat ini untuk si manja anda yang tersayang. Kemanisan pisang itu sudah cukup membuatkan ia manis tanpa perlu ditambah gula lagi. Kebiasaan saya memasak apa-apa menggunakan pisang juga tidak pernah menambah gula.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment