Sunday 5 April 2015

Resepi Ringkas: Kuih Dangai

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Pernah dengar dan makan kuih ini? Saya sudah lama tidak membelinya. Kuih ini selalunya mudah didapati di pasar malam namun rupanya berbeza kerana mereka menggunakan acuan dan gula pasir putih.

Ketika terlihat perkongsian seorang sahabat di dalam grup whatsapp Masakan Alami/Organik kami, saya terus rasa teringin untuk mencubanya. Selain enak, ia juga amat ringkas dan mudah untuk dibuat, sesuai untuk minum petang bersama keluarga.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
Bahan A:
150gram kelapa parut putih
150gram tepung pulut
30gram air
1/2sudu teh garam

Bahan B:
30gram kelapa parut putih
100gram gula melaka asli yang dihancurkan/gula merah

Cara-caranya:
Sediakan loyang berukuran 7x7 inci dan sapukan minyak masak pada permukaannya.
Satukan bahan A dan pastikan tidak berketul-ketul (leraikan). Bahagikan kepada dua bahagian.
Gaulkan bahan B dan ketepikan sebentar.
Ambil 1/2 bahagian A tadi dan ratakan ke dalam loyang.
Bakar sebentar di dalam oven yang bersuhu 150°c selama lebih kurang 10minit.
Keluarkan dan sapukan bahan B (gula) di atasnya dengan rata.
Taburkan baki bahan B tadi di atas lapisan gula tersebut.
Masukka  ke dalam oven semula dan bakar lagi selama 20 minit atau sehingga permukaan atas kekuningan.
Boleh diangkat dan sejukkan. Sebaiknya dipotong ketika masih panas kerana ia lebih mudah.

Ketika menikmati hasil cubaan saya ini, saya mendapati beberapa perkara yang boleh diberi perhatian:

1) Ada pelbagai versi yang kita boleh jumpa untuk membuat kuih Dangai ini. Ini adalah yang baharu saya cuba buat pertama kali. Ada resepi yang tidak mencampurkan air supaya adunan tepung dan kelapanya tidak berketul-ketul. Saya akan mencuba cara ini di lain masa.

2) Ketika meletakkan adunan tepung dan kelapa ke dalam loyang tidak perlu ditekan-tekan atau dimampatkan secara kuat kerana ini akan mengakibatkan hasil kuih yang agak keras.

3) Kelapa parut yang digunakan sebaiknya dari jenis kelapa muda parut untuk mendapatkan hasil yang agak lembut walaupun garing ketika dimakan.

Secara kesimpulannya, kuih ini memang sangat enak! Terutama apabila gula putih biasa ditukarkan dengan gula merah; selain lebih sihat, ianya juga lebih sedap!

Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment