Friday 10 April 2015

Resepi Ringkas: Roti Gàndum Penuh Tanpa Uli

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Disebabkan saya teringin sangat nak buat roti sendiri dan mahukan yang paling senang sebab tiada mesin pengadun atau bread maker, maka saya mencari-cari resepi roti gandum penuh yang paling senang di internet.

Saya bertemu dengan blog ini. Setelah berpuas hati dengan bahan-bahan dan cara-caranya yang ringkas, saya pun memulakan langkahnya. Disebabkan resepi ini tidak memerlukan kita untuk menguli, maka ia perlu dilakukan dalam dua peringkat dan sebaiknya dimulakan pada waktu malam kerana langkah pertama perlu dibiarkan semalaman atau selama 12 jam. Saya tuliskan resepinya semula supaya lebih teratur.

Nota: Maaf untuk penggunaan bahasa Inggeris untuk resepi ini.

Ingredients needed:

4 cups of flour - anything you like! I went for 2 wholemeal + 2 whites
1 tsp yeast
1 tsp honey (more is fine)
1 tsp salt
1 cup of sunflower, pumpkin and flaxseeds
1.5 cups of water

Part 1: Overnite fermentation
1/4 tsp active dry yeastn
1/4 tsp honey
1/4 cup lukewarm water
1 cup wholemeal bread flour
1/2 cup water

Dissolve honey in water. Add in yeast, stir. Within 5-10minutes you can see bubbles coming up showing that the yeast is active.
Combine this mixture with the flour plus 1/2cup water in a bowl, mix well. Cover bowl with towel, leave for 12 hours.

Part 2: After 12 hours
3/4 tsp active dry yeast*
1 tsp honey*
1/4 cup lukewarm water*
1 cup wholemeal bread flour
2 cups white flour
1/2 cup seeds/raisins
1/2 tsp salt
1/2 cup water

* repeat yeast activation steps.
Dissolve salt in water.
Mix these ingredients (Part 2) with Part 1 until well combined.

Note the dough will be a bit wet and sticky. Leave for 1-2 hours.

Place the dough in a greased loaf pan. Bake at 180°c for about 40 minutes.



Tanpa pelembut, pembaik sebagaimana roti di pasaran kebiasaannya, tekstur roti ini adalah agak berat tapi tidak terlalu keras. Ia enak dimakan sementara panas bersama minuman kegemaran atau disapu dengan sapuan kegemaran. Semestinya pilihan yang lebih sihat.

Selamat mencuba!

1 comment:

  1. Sedapnya, nak cuba buatlaa, yg penting roti sihat tiada bahan pengawet

    ReplyDelete