Friday, 24 April 2015

Resepi Ringkas: French Toast/Roti Telur

Teks dan foto: NOR AFZAN ABD KADIR


Ini merupakan kegemaran terbaru Hamza untuk sarapannya. Dipanggil French Toast, atau roti bakar Perancis.

Sangat mudah sahaja, saya pasti ramai yang biasa membuatnya. Hanya empat bahan diperlukan:

3 keping roti
Sebiji telur
Susu segar
Sebuk kayu manis
Madu asli

Caranya:
1. Pukul telur dalam mangkuk leper bersama sedikit serbuk kayu manis.
2. Tuangkan susu segar cukupnya (anggaran 1/4 cawan) dan kacau rata.
3. Panaskan kuali leper yang diletakkan sedikit minyak dan mentega.
4. Balik-balikkan roti di dalam adunan telur seketika dan terus masukkan ke dalam kuali. Angkat setelah masak.
5. Tuangkan madu di atas roti sebelum dimakan.

___________________________________

Resepi Kedua: Bun Telur dan Sayur


Bahan-bahannya:
2 ketul roti bun
Sebiji telur (dipukul)
Timun yang disagat
Keju parut

Cara-caranya:
Potong bun kepada dua bahagian.
Celupkan bahagian dalamnya di dalam telur.
Letakkan timun di atas roti tersebut.
Taburkan parutan keju di atasnya.
Tekapkan di atas kuali leper yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak dan mentega.
Terbalikkan roti seketika dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment